פראג הינה דובדבן יפהפה בקצפת הביקור במרכז אירופה.
העיר, המונה כ- 1,200,000 תושבים, והמכונה "עיר צריחי הזהב" הינה בירת הרפובליקה הצ'כית ויש בה היסטוריה ארוכה ומגוונת ביותר. לפרקים שימשה אף כבירת הקיסרות הרומית גרמנית הקדושה וככזאת היא רוויית ארמונות, קתדראלות, כיכרות, גשרים ושאר שכיות חמדה.
ההיסטוריה של העיר מתחילה במאה ה- 9 לספ' עם עלייתה של שושלת פשמישל לשלטון וכינונה של ממלכה לעתיד לבוא. בהמשך התפתחה כמושב מלך וכן כבסיס לניצור הפאגאנים הסלאבים באזור. לימים תוקם בעיר אוניברסיטה אשר בה יפרוץ הוויכוח בין הזרם הנוצרי ההוסיטי (יאן הוס) לבין הזרם המסורתי, הרומי.
כמרכז וכבמה מרכזית של תרבות והוגי דעות הייתה פראג גם לחלוצה בהתנגדות לשלטון הקומוניסטי שלאחר מלה"ע 2, ומנהיגיה ניסו להשליט בה קומוניזם נאור (האביב של פראג), אשר דוכא ע"י הסובייטים ב- 1968.
הביקור בפראג משלב הצצה לסמטאות נהדרות, לנופים ושקיעות יפות, לשווקים ציוריים, לאוכל ובירה מעולים, למורשת יהודית חשובה ועוד.
אתרים מרכזיים
מצודת הרצאדני
מאז המאה ה- 9 מהווה מכלול המצודה מושב מלכי בוהמיה. בעת העתיקה היה כאן אתר פגאני פולחני ולכן בחרו מלכי פראג לבסס כאן את כנסייתם הראשונה. במקום נמצא ארמונם, המשמש כיום כארמון נשיא הרפובליקה הצ'כית.
במכלול עצמו יש מספר מבנים בהם כנסיות, ארמונות, בתי מגורים, מגדלי שמירה וגן, קתדראלת ויטוס הקדוש, החשובה בכנסיות העיר.
בסביבת המצודה ולכל אורך הדרך למורדותיה נשקף נופה היפה של העיר.
בית העירייה הישן והשעון האסטרונומי
בית העירייה הישן ובו מגדל השעון המפורסם ממוקם בלב כיכר העיר העתיקה.
הבניין נחנך בשנת 1338 בסגנון גותי מרשים ושימש לניהול ענייני העיר לדורותיה, עד להקמת הבניין החדש, ממזרח לו. בבסיס המגדל נקבע שעון אסטרונומי גדול ומעוטר, מן המאה ה- 15, המאפשר זיהוי מצבו של כדור הארץ יחסית לרוחות השמיים, לעונות השנה, ולמועדי זריחת השמש והירח. מעל לשעון האסטרונומי קבועים שני חלונות, מהן נערך "מצעד" 12 השליחים בכל שעה עגולה.
ניתן לעלות אל גג המגדל, מראשו נשקף נופה המדהים של פראג.
כנסיית גבירתנו שלפני טין
צמד הצריחים המחודדים מצטלמים נהדר בעיקר בשעת אחה"צ, מוארים היטב בשמש השוקעת. הכנסייה, מן המאה ה- 15 בנוייה מאחורי בית ספר ישן שנקרא טין, וכיום יש בו בעיקר חנויות ומסעדות. ניתן לבקר בכנסייה במעבר דרך טין.
בתוך הכנסייה קבור טיכו בראהה, מראשוני האסטרונומים הדניים בעולם, אשר צפה בכוכבים כבר בשלהי המאה ה- 16, ועסק גם באסטרולוגיה.
אנדרטת יאן הוס
בלב הכיכר ניצבת האנדרטה העגולה המסמלת את יאן הוס ואנשיו. הוס היה תיאולוג ומרצה באוניברסיטת פראג (מהעתיקות באירופה) ונחשב כאחד ממחוללי התפיסה הפרוטסטנטית הנוצרית לעתיד לבוא. הוא קיים וויכוחים רבים עם הזרם הרומי המסורתי, וסופו שהועלה למוקד במרמה לאחר שהוזמן להשמיע את טיעוניו בפני המלך בועידת קונסטנץ.
מותו (1415) חולל את המהפכה ההויסטית בפראג, ו- 200 שנה מאוחר יותר, את מלחמות הדת באירופה.
מבט אל מזרח גשר קארל
גשר קארל הוא סמלה המפורסם של פראג. הגשר הוקם במחצית השניה של המאה ה- 14 בהוראת קארל ה- 4, על בסיס גשר קודם שקרס עקב שטפון. אורכו כ- 515 מ' ורחבו כ- 20 מ'. לאורך הגשר הוקמו פסלי קדושים בסגנון הברוק (מן המאה ה- 16). אחד הקדושים הללו הוא הכומר יאן נפומוק, אשר שמע את ווידוי מלכתו של ואצלב ה- 4, סירב לגלות את דברה למלך ונזרק לנהר. בכך גם נתקדש. על פני הגשר הולכים ובאים עשרות אלפי תיירים מידי יום, חוצים מן העיר הישנה אל רובע המצודה.
לאורך הגשר ממוקמים רוכלים, מוכרי מזכרות, אמנים ונגנים.
פסל "קדוש"
אחד מפסלי הקדושים הרבים הוא פסלו של ישו הצלוב. המעניין הוא כי הפסל מעוטר גם באותיות ובמילים עבריות.
המסורת מספרת כי הקמת הפסל (המאה ה- 17)הייתה פועל יוצא של סרובו של יהודו להרכין ראשו בפני ישו. הוטל עליו קנס כספי כבד, ובעזרתו הוקם הפסל ועוטר גם במילים עבריות, למען יהא ברור להבא גם ליהודים. זהו מקרה בודד בהיסטוריה שפסל ישו מזוהה עם ה' צבאות, שכן ישו ידוע כבן האלוהים ולא כאל עצמו.
וונציה של פראג
בצידו המערבי של גשר קארל, קצת לפני העלייה לרובע "מאלה סטראנה" משתרע אי קטן הצמוד ליבשה, האי קמפה.
בלב האי הקטן מתפתלות סמטאות ציוריות, ובתים עתיקים מן המאה ה- 15 משרים אווירה רומנטית על המקום. יש בו גם גלגל מים גדול, מקום אליו היגיעו נשות העיר לכבס כביסה.
כיום, תמצאו כאן מסעדות חביבות ואווירה שקטה ורגועה.
קתדראלת ויטוס הקדוש
הקדושה בכנסיות העיר. המתחם נמצא בראש גבעת המצודה "הרצדאני" מזה כ- 1000 שנה. כאן בחרו מלכי בוהמיה הנוצרים להקים את כנסייתם הראשונה, ועם השנים הפכוה לקתדראלה ולמושב בישוף, וכן כנסיית ההכתרה של המלכים.
הבניין, אשר עבר הרבה תוספות במרוצת מאות השנים מעוצב בסגנון גותי בולט, ובחזיתו ציורי פסיפס מעוטרים בזהב. בקתדראלה טמונים כמה מקדושי העיר וממלכיה.
בתוך הכנסייה מסתתר אוצר תכשיטי הכתר של מלכי בוהמיה.
הרובע היהודי, בית העלמין
קהילת יהודי פראג הייתה גדולה, חשובה ותוססת. לשיא פריחתה הגיעה הקהילה במאה ה- 16, כאשר במקום חי ופעל המהר"ל, ר' ליובא בן בצלאל. הוא נחשב לגדול בתורה ולאחד מפורצי הדרך ברנסאנס היהודי התלמודי, וכן בהלכי קבלה.
כמו בקהילות אחרות גם יהודי פראג ידעו עליות ומורדות לאורך השנים.
בימי מלה"ע- 2 נשלחו כ- 50,000 יהודים מפראג להשמדה.
כיום במקום ניתן לראות את בית העלמין הקטן והצפוף, וכן 4 בתי כנסת.
בית הכנסת הישן-חדש
בית הכנסת העתיק ביותר ששרד בגטו היהודי בפראג. על פי המסורת כאן נהג להתפלל המהר"ל, וכאן, בעליית הגג של בית הכנסת נמצא אפרו של "הגולם מפראג" אשר, על פי האגדה, הומצא ע"י המהר"ל כדי להגן על יהודים, אך בטעות המשיך בפעילותו גם בשבת, אז נאלץ המהר"ל לחסלו.
הרובע היהודי קרוי בשם יוספוב, ע"ש הקיסר אוהד היהודים מן המאה ה- 19.
הרודולפיניום
בית אופרה מפואר המוקם לגדות הנהר מולטאבה, בצידו המזרחי של גשר מאנוס.
הבניין הבנוי בסגנון ניאו-קלאסי מעלה אופרות וקונצרטים לרוב.
בחזיתו ניצב פסלו של דבוז'אק, מגדולי המלחינים הצ'כיים, ליד כיכר המוקדשת לסטודנט יאן פלאך, אשר הצית עצמו לפני הסובייטים בעת פלישתם לפראג, 1968.
פסלי דויד צ'רני, בניין לוצרניה
דוד צ'רני הינו פסל ואמן מודרני וצעיר, ויש הרואים בעבודותיו כשנויות במחלוקת. בפסליו הוא יוצר סטירה וסמליות משונה על עברה ועל ההוה של פראג בפרט, והעולם בכלל.
בלב מבואת הבניין הנקרא "לוצרניה", הנמצא בצידה הדרומי של כיכר ואצלב המפוארת, תלוי פסלו זה, המתאר את קארל ה- 4, מלכה החשוב של בוהמיה (מאה 14), רכוב על גבי סוס מת הפוך.
פסל נוסף שלו "האיש התלוי", נמצא מעו מערבה, ליד הפאב "שוויק"