אתרים במוסקבה
נהר מוסקבה
נהר נובע בגבעות, ממערב לעיר, וזורם לאורך 500 ק"מ עד שמצטרף אל יובלי הוולגה. פירושו, "הנהר העכור", והוא העניק משמו לעיר, אותה הוא חוצה. לארכו ניתן להבחין במבנים רבים כגון מבני ציבור, הקרמלין, מבני תעשייה ופארקים. שיט לאורך הנהר מומלץ ביתור. העלייה על ספינה מאחת התחנות הרבות הפזורות לארכו.
הקרמלין (המצודה)
מצודת עץ קטנה אשר הוקמה בשנת 1156 בראש הגבעה ע"י הנסיך יורי דולגורוקי, תהפוך לימים ללבה הפוליטי, המנהלתי, הכלכלי והדתי של מוסקבה לאורך ימיה.
הצאר איוואן השלישי ביצר את המצודה והוסיף בה נדבכים בסגנון רנסנסי מזרחי. מצויים בה מבני השלטון, ארמון הנשיאות, ארמון הסנאט, כיכר הקתדרלות ומוזיאונים לרוב.
קתדרלת תרדמת מריים
נחשבת לחשובה בקתדראלות מוסקבה ו"הכנסייה האם" של הכנסייה הרוסית. בסיסה משלהי המאה ה- 14, אך עיקר בנייתה במהלך המאה ה- 15 וה-16. הקתדרלה מעוטרת בשלל תמשיחי קיר עתיקים המדגישים את קדושיה של רוסיה, לצד תיאורים שונים מן הברית החדשה. הקתדרלה הייתה במה להכתרת הצארים.
מגדל איוון הגדול
בסמוך לכיכר הקתדרלות מתנוסס המגדל בן ה- 81 מטרים. היה בזמנו הגבוה במגדלי מוסקבה. הוקם ע"י וואסילי ה- 3, לזכר אביו איוואן השלישי (הגדול), הנסיך שהפך את מוסקבה ל"רומא השלישית", והשכיל לאחד את נסיכויות רוסיה לכלל ממלכה. בראש המגדל, שהוקם ב- 1505 היו 34 פעמונים.
קתדראלת המלאך מיכאיל
נחשבת למקום מקודש בו נמצאים 54 קברים של צארים, בהם איוואן הראשון, דימיטרי הראשון (דונסקוי), איוואן השלישי, ואיוואן הרביעי (איוואן האיום). הקתדראלה הוקמה לראשונה במאה ה- 14 אך עברה שיפוצים, הייתה במה לטקסי דת רבים וכן למקום תפילת הצארים.
תותח הצאר
התותח שלא ירה. תותח ייצוגי שניצוק בשנת 1586, ונועד לפאר את קרמלין. משקלו 38 טונות, אורכו מעל 5 מטרים. בהמשך נוספו לו כדורי התותח הכבדים המהווים השלמה למראיתו.
פעמון הצאר
הפעמון לא צלצל מעולם . לרגלי המגדל מונח פעמון ענק, שנוצר בשנים 1733-1737, אך נסדק במהלך היציקה. משקלו 216 טון, גבהו 6 מטרים.
קבר החייל האלמוני
שנת 1965 תיזכר כציון 20 שנה לניצחון הרוסי על גרמניה הנאצית. בשנה זו נחנכו מספר אתרי הנצחה ובהם רחבה המוקדשת למלחמת העולם השנייה, שהוקדשה לכך למרגלות חומת הקרמלין הצפונית. בקצה המזרחי של הרחבה נמצא קבר החייל האלמוני (עצמותיו נתגלו ב – 1965). בחזיתו בוערת אש תמיד, ומשמר חיילים הניצבים דום.
לפניו ארונות בהם עפר הנלקח מן "הערים הגיבורות" בברית המועצות שתושביהן חוו את הקרבות הקשים.
הכיכר האדומה קראסניה פלושד
המונח ברוסית קראסניה, פירושו גם יפה וגם אדום. מכאן מקור השם הכיכר האדומה, אשר הוקמה במאה ה- 16 בהוראת הצאר איוון האיום. באבחה אחת גולחו פני השטח מדוכני המסחר שמצפון לקרמלין. השטח הגדול שפונה הפך לכיכר מרכזית בה נערכו טקסים דתיים ולחלופין, מצעדים שונים, ומעת לעת, הוצאות להורג פומביות והכרזות מלכותיות. לימים נבנתה בה קתדרלת וואסילי הקדוש המפורסמת.
מאוזוליאום לנין
בראשית 1924 הלך לנין לעולמו. סמוך לאחר מותו נתקבלה ע"י הטריומווירט הזמני החלטה לחנוט את גופתו למשמרת עולם. המלאכה נעשתה בשילוב ידע מעמיק ומחקרי חניטה מתקדמים. לימים, הוצגה גופתו במאוזוליאום מפואר שנבנה עבורה לצד חומת הקרמלין המזרחית. במהלך מלה"ע 2, ניתנה הוראה להעביר את הגופה מזרחה, ולשמר אותה בכל דרך. סטאלין, יורשו, נקבר אף הוא במאוזוליאום ואולם גופתו הוצאה ב- 1961, לאחר הדמוניזציה שיצרו לסטאלין במהלך שנות החמישים, ולאחר מותו.
המוזיאון הלאומי להיסטוריה רוסית
בימי הצאר פטר הגדול היה קיים כאן בית מרקחת ציבורי גדול, בו נאספו פריטים בעלי ערך היסטורי. בסוף המאה ה-19 נחנך במקום מוזיאון ובו אוסף גדול, מאז תקופת האבן, דרך ימי הביניים עד ימינו.
קתדראלת ווסילי הקדוש
את ניצחונו הגדול של איוון האיום על הטטארים של חאנות קזאן, הוא ציין בהקמתה של קתדראלה מרשימה שעין אדם טרם ראתה כמותה. הוא הקדישה לאביו, וואסילי ה- 3, שנתקדש. הקתדראלה נבנתה בין השנים 1555 – 1561, במקום כנסיה קודמת במקום. למבנה תשע קפלות, שכיפותיה נצבעו מאוחר יותר בשלל צבעים וצורות.
גום
מתחם חנויות אדיר בסגנון ויקטוריאני, שנחנך בשלהי המאה ה-19. כיום הקניון הגדול "גום" מציג שלל מותגים בינ"ל, כמו גם שפע מסעדות ובתי קפה.
תאטרון בולשוי
התאטרון הגדול ביותר ברוסיה (מתוך 80 קיימים), נקרא "התאטרון הגדול". התיאטרון, הנמצא מעט מצפון מזרח לכיכר האדומה הוא ביתה של להקת הבלט של הבולשוי הנחשבת לאחת מן הלהקות הטובות ביותר בעולם. מעלה הצגות, בלט, אופרות וקונצרטים.
מבני שבע האחיות
נתקנא סטאלין בבנייתה האדירה של ניו-יורק וביקש להנציח את תהילת ברה"מ ואת המהפכה וערכיה. בשנת 1947, לציון 800 שנה למוסקבה, החליט לבנות שבעה מבנים ענקים, מעין גורדי שחקים. אלו בולטים כיום על קו הרקיע של מוסקבה, ומארחים בתי מלון, או משרדים ממשלתיים.
ארמון (כלא) ליוביאנקה
מעט מצפון לקרמלין מיתמר מבנה ניאו רנסנסי, תמים לכאורה, ואולם אותר בחובו אירועים מזעזעים בתולדות ברה"מ. זה כלא ליוביאנקה, מעוז האנ.קה.ווה.דה, מעוז הקג"ב, ומעוז המשטרה החשאית הנוכחית של רוסיה. לדמיין את המרתפים העמוקים מהם עלו זעקות עינויים, הודאות ואפילו קולות רצח.
הרכבת התחתית במוסקבה
ללא כל ספק יצירה מרהיבה של סטאלין, את תחנות הרכבת התחתית של מוסקה, שהראשונה נחנכה ב- 1935, בחר סטאלין לקשט בשלל פסיפסים, פסלים, וויטראז'ים ותבליטים, ולמראשותיהם נברשות מהודרות. סוג של "לוח מודעות" להישגי המהפכה והתורה הלניניסטית. המטרו של מוסקבה, שנחשב ליפה ביותר בעולם, מתאר את ההיסטוריה הרוסית, מצדיע לערכי הקומוניזם כגון הישגים בחקלאות בלימוד, במדע ובתעשייה, וכדאי מאוד להשקיע כשעתיים בנסיעות ברחבי לאורך התחנות השונות.
מדרחוב ארבאט
מאז שנות השמונים של המאה ה-20 הפך קטע שה של הרחוב למדרחוב תוסס. לארכו מבני מידות, שלל דוכנים המציגים תוצרת משתנה, בארים, בתי קפה וחנויות מזכרות או מותגים למיניהם. בעבר התגוררו חיילי משמר הצאר לצד סוחרים.
שוק יזמאילוב
שוק תוסס של אלפי עבודות יד, מוצרי עץ, בובות, מוצרי בד וענתיקות, אשר ניצב בלב מתחם שהוקם במיוחד לרגל אולימפיאדת מוסקבה ב- 1990. ברקע הדוכנים הרבים, ולצלילי משא ומן הסוחרים, ניצבים שחזורים של בתי עץ מרהיבים המשקפים אדריכלות ישנה ברחבי רוסיה.
קתדראלת ישו המושיע
בחודש מרץ 1931, פקד סטאלין להרוס את הכנסייה המרשימה ולהקים תחתיה גורד שחקים שאין שני לו בעולם. התכנית כשלה אך הכנסייה חרבה. ב- 1995 ניגשו להקימה מחדש. הכנסייה, שנבנתה ממש לפי התכנית המקורית, נחנכה לראשונה ב- 26 במאי 1883, במלאת שנה להכתרתו של הצאר אלכסנדר השלישי, שנה קודם לכן. אין ספק שמדובר באחת הקתדרלות המרשימות ביותר בעולם.