ה"טופ" שלי בברלין
אתרי ביקור מומלצים בברלין, אוקטובר 2007
ברלין היא עיר שאיננה חדלה מלהפתיע, לחדש, להזכיר, להסתיר ולגלות. מתרחשים בה מאות אירועי תרבות מידי שבוע, יש בה מעל 120 מוזיאונים שונים ומגוונים, חמישה בתי פילהרמוניה ואופרה, עשרות תיאטרונים ומאות קברטים קטנים, ובעיקר שפע של פינות נוי וחן. ההולך בסמטאות העיר, ברחובותיה ובכיכרותיה יפגוש עיצובים מדליקים של חנויות ובוטיקים, מסעדות ובארים, ספסלים ופנסי רחוב ועוד.
כל מדריך ימליץ על האתרים הבולטים של ברלין ובהם: המוזיאונים השונים, אתר סוני סנטר, רחוב קורפירסטנדאם (קודאם) היוקרתי, שער ברנדנבורג, שדרת "אונטר דן לינדן" ועוד אתרים שהם בגדר "חובה תיירותית".
הנה רשימה מומלצת של אתרים בהם אני אוהב לבקר, לראות ולהתרשם, לצלם ולבלות, עוד ועוד.
סדר האתרים הוא מקרי, וכדאי להיעזר במפת העיר על מנת להגיע אל האתרים. בכל מפה מופיע גם תרשים הרכבות המגיעות אל האתר המבוקש.
פארק טרפטאו והאנדרטה הסובייטית – Treptower Park
פארק טרפטאו רחב הידיים משתרע כאן מזה כ- 150 שנה. בפארק, עשרות דונמים של עצי נוי, ברכות מוצנעות, פריחה עונתית מתחלפת, מזרקות ועוד. מותק של מקום לרגיעה, או פיקניק.בלב הפארק ניצבת האנדרטה הסובייטית – Sowjetisches Ehrenmal הענקית לזכר המלחמה הגדולה. האנדרטה, אשר עוצבה והוקמה בין השנים 1947-1949, ע"י מעצב הגנים יקוב בלופולסקי -Belopolsky והפסל ייבגני ווצ'טיץ'- Vucheritch, מציינת את פרק המלחמה הגדולה בין גרמניה הנאצית לבין ברית המועצות. כזכור, הפרו הנאצים את הסכם "ריבנטרופ-מולוטוב" משנת 1939, ובמלחמת בזק, "מבצע ברברוסה", פלשו אל רוסיה ב- 21 ביוני 1941. החודשים הראשונים היו חודשי הלם, הרס, מוות והשפלה לסובייטים. השנים הבאות הכריעו את הכף, לא במעט בשל החורף הרוסי, בשל מרחביה ובשל עתודות האדם הבלתי נדלות של רוסיה, ולא במעט גם בשל הלחץ של בעלות הברית מדרום וממערב. האנדרטה הוקמה מסביב לקברותיהם של 7,000 חיילים סובייטים שנהרגו בקרבות על ברלין. אל האנדרטה מובילים שני שערי ענק המוקדשים למלחמה. את פני המבקרים מקבל הפסל של "אימא רוסיה" המבכה על מתיה. שדרה ארוכה של עצי ערבה בוכייה, לצד צפצפות, עצי לבנה ועצי דולב, מוליכה אל שער ענק מגרניט המתאר שני דגלים סובייטיים ענקיים מורכנים, בחזית כל דגל, פסל של קצין רוסי מרכין ראש וכורע ברך.
![]() |
מכאן, מבט מזרחה אל גן הקברים. חמישה קברי אחים ענקיים מרובעים נמשכים לכל אורך המתחם המרכזי, בכל מרובע קבורים 1,000 חיילים. משני צידי מתחם הקבורה מתרוממים תבליטי אבן המתארים את מאורעות הפלישה הגרמנית ואת הזוועות שעוללו הנאצים ברוסיה. בצלע כל תבליט חקוקה ציטטה מנאומיו של סטאלין. שתי שורות התבליטים מובילות אל שיאה של האנדרטה; פסל ענק של חייל סובייטי הניצב גאה (לגובה 12 מטרים, ובמשקל 80 טונות) ואוחז בידו האחת ילדה מפוחדת. בידו השנייה אוחז החייל חרב אשר זה עתה רוצצה את צלב הקרס.
פסל האדם המולקולארי – The Molecule Men
ממערב לגשר אלזן, על הגדה המערבית של נהר השפריי, ניצבת יצירתו של הפסל האמריקני ג'ונתן בורובסקי Borofsky. בגובה של 30 מטר, ובמשקל 45 טונות, יצירת אלומיניום ענקית זאת הוצבה ב- 1999 על מנת להמחיש את החיבור בין שלושת הרבעים, קרוייצברג, פרידריכסהיין וטרפטאו. שלושה גברים ניצבים זה מול זה, אם כי מכל נקודת מבט נראים רק שניים, אוחזים זה בזה, מחבקים, מתקוטטים, נלחמים או אוהבים, על כך יחליט הצופה.
![]() |
כדור פורח בברלין
בפינת הרחובות WhillhalmStr ו- ZimmerStr.. לא הרחק מן המוזיאון ל"טופוגרפיה של הטרור ומ- צ'ק פוינט- צ'ארלי, נמצאת אטרקציה שאהבתי במיוחד. כדור פורח המתרומם כל 30 דק' למשך 15 דק', לגובה של 200 מ' מעל העיר. הכדור (הקשור בכבל עבה לקרקע) אינו טס בשמי ברלין, אלא עולה לנקודה ממנה ניתן לצלם את מרחבי העיר במבטים נדירים מלמעלה. זוהי חוויה בלתי נשכחת למי שכבר ראה את כל פינות העיר ומעוניין להשקיף עליה מלמעלה.
מחיר החוויה, 20 יורו. באזור יש דוכנים וחנויות מזכרות.
הגעה: תחנת הרכבת התחתית – U-KochStr..
![]() |
רחוב ברגמן – BergmannStr
משתרע ברובע קרוייצברג. בעבר, היה זה רובע מוזנח למדי, בפינה הדרום-מזרחית של מערב ברלין, בקן מפגש החומה עם מזרח העיר. מטבע הדברים לא הרבה אהבו להתגורר בו ולאחר חלוקת העיר חלה הגירה גדולה ממנו, לחלקי העיר האחרים, כמו גם לרחבי גרמניה המערבית. הגירה זאת יצרה וואקום אשר הלך והתמלא במרוצת שנות ה- 70 ואילך, בעיקר ע"י מהגרים תורכים, אשר תרמו לאזור את צבעוניותם ותרבותם הססגונית.
בילוי ברחוב ברגמן מאפשר הצצה בסמטאות השונות החוצות אותו, כמו גם בבתים העיקריים הניצבים לאורכו. מרבית המבנים שרדו את הפצצות בעלות הברית, ולמעשה, זוהי הצצה בברלין של ערב מלה"ע 2, אל חצרות הבית, השערים, עיצוב המבנים וריצוף הרחובות.כיום הרחוב נחשב לאחד התוססים בעיר וניתן לראות בו עשרות חנויות וגלריות בעלי סגנון צעיר, אנרכיסטי וסטודנטיאלי. יש כאן עשרות בתי קפה, מסעדות מזון מהיר ו"ראש נהדר" למי שמבקש להציץ לחצר האחורית של ברלין הרשמית.הגעה: תחנת הרכבת התחתית – U-Mehringd.
![]() |
כיכר סבינייה Savignyplatz
כיכר ציורית וקטורה המשתרעת בין שני עברי הנמצאת בין הרחובKantStr., במערב העיר, לא הרחק מן ה"קודאם".
בשנות ה- 80 הייתה בכיכר לב הפעילות התרבותית והפוליטית של סטודנטים במערב העיר. עם השנים "התברגנה" הכיכר והייתה למרכז תרבות ומסעדות חשוב. ניתן לבלות כאן באווירה ברלינאית נהדרת, לפגוש אין סוף מסעדות, אלפי מטיילים, בעיקר ברלינאים וגם בוטיקים לרוב המעוצבים בסגנון צעיר ואוונגארדי משהו. בצידה הדרומי יש חנות ספרים עתיקים ונדירים, לכל המעוניין.
הגעה: רכבת SSavignyplatz.
גלריית ארטנוילנד – Artneuland
ארטנוילנד, עמותה ללא מטרות רווח לאמנות בברלין – היא יוזמה ישראלית, פרטית, א-פוליטית, ראשונה מסוגה שהוקמה בברלין ב-2006 הבאה לגשר בין תרבויות באמצעות פעילות אמנותית כגון תערוכות, סרטים, קונצרטים, דיונים וסמינרים. המקום מתמקד באמנות ובתרבות, דרך צילום ווידאו ארט.
מקימת העמותה והמנהלת היא האמנית והאוצרת יעל כץ בן שלום.
גלריית ארטנוילנד מהווה מפגש לטריאלוג (Trialogue) בין תרבויות ולהצגת אמנות עכשווית מישראל לצד אמנות מאירופה ומארצות ערב. זהו מודל מיוחד המדגיש את חשיבותה של עשיית אמנות והתהוותו של דיון טריאלוגי מעמיק במפגש התרבויות יהדות-נצרות-אסלאם.
בגלריה נוהגים לאצור שלושה פרויקטים בשנה על פי נושאים הרלוונטיים לתקופתנו.
הגלריה ממוקמת בלב איזור ה-,Mitte מצפון לשדרת אונטר דן לינדן, וליד פרידריכשטראסה, ליד התיאטרון הגרמני (דויטשה תיאטר).
הגלריה ממוקמת בבית היסטורי משומר ומשוחזר בברלין – Strassmannhaus – שהיה שייך למשפחת שטרסמן, משפחה יהודית משכילה בברלין, שמתוכם שמונה רופאים, טייסת, ובעל חברת החשמל היחידה בברלין. הבניין הוקם ב-1908/9 על ידי הארכיטקט מקס פרנקל.
פול שטרסמן, הגניקולוג היהודי הנודע, התגורר בבניין וניהל שם קליניקה לרפואת נשים עד לשנת 1937. אז אולץ למכור את הקליניקה והיגר לארה"ב. בתקופת המשטר הקומוניסטי, שימש הבניין כמרכז רפואי לאוניברסיטת הומבולט.
בסמוך לגלריה נמצא ה– Deutsches Theatre – בבניין שהוקם בשנת 1883, וכן הבונקר של אספן האמנות בורוס, שנבנה ב-1943 ונקנה על ידי האספן בשנת 2003, ועבר מאז שיפוצים נרחבים.
האוסף בעל 400 יצירות אמנות עכשווית יפתח בקרוב לקהל.
כתובת הגלריה:
Artneuland e.V. | Schumannstrasse 18 | 10117 Berlin | Germany
Tel: +49 (0)30 28046650, 28047013
שעות פתיחה: שלישי-שישי 11-19, שבת וראשון 11-18, שני סגור
www.artneuland.com
תחבורה ציבורית לגלריה:
S-Bahn Friedrichstraße / Line S1 – S2 – S3 – S5 – S7 – S9
U-Bahn Oranienburger Tor / Line 6
Tram Oranienburger Tor / Line 13, 53
BUS Friedrichstraße / Line 147
![]() |
קתדראלת ברלין – Berliner Dom
קתדראלה מרהיבה הניצבת על שרידי כנסיות שנבנו כאן החל מן המאה ה- 18. קתדראלת ברלין הוקמה בשנים 1894 – 1905 ונחשבה למפוארת ביותר בין הכנסיות הלותראניות בגרמניה. הכיפה מתנשאת לגובה של 75 מ' ועוצבה לפי מודל בסיליקת ס. פייטרו ברומא. היא מכילה גם מוטיבים שונים מן העולם הקתולי ולכן נקראת גם "כנסיית הפיוס". הכנסייה שנפגעה קשות במלחמה שופצה והייתה לשכיית חמדה ארכיטקטונית בכניסה לאי המוזיאונים. באולם הראשי נמצא עוגב ענק וכן עיטורים ופסלים של הוגי ומייסדי התנועה הנוצרית – רפורמית. במערה תת קרקעית (קריפטה) טמונים עצמותיהם של מרבית בני משפחת המלוכה לבית הוהנצולרן.
הגעה: אוטובוס מספר 100, 200
![]() |
הקישו כאן לאלבום צילומי מוצגים במוזיאון פרגמון
DZ בנק, ברלין
חזיתו הרשמית, חמורת הסבר של בנק DZ, איננה מסגירה את תוכו. לובי הבניין הוא יצירת אדריכלות מדהימה, מעשי ידי האדריכל האמריקני פרנק גרי – Gehry (1999), אשר עיצב מבנים רבים ברחבי עולם ובהם, מוזיאון גוגנהיים בבילבאו, ספרד. גג המבנה מזכיר דג ואילו לובי הבניין מדמה קרביים מצולעות של דג ענק. מסביב ללובי המעוצב ישנם חדרי כנסים ואירוח לאורחי הבנק ובקומת המרתף מסעדה מהודרת.
![]() |
גלריות תת קרקעיות ברחוב FriedrichStr
ממש מתחת חנות הפאר "גלרי לפאייט", משתרע מתחם בן שלוש גלריות. כל השלוש הן למעשה מרכזי בילוי וקניות, אך ייחודן בעיצובן המקסים, השונה זו מזו.
גלריה Q207
חלקה התת-קרקעי של החנות הוא גלריה Q207, (Quartier 207), והוא מקדש מעט לזללנות צרפתית אבל לא רק. עיצוב הגלריה נראה כקונוס זכוכית גדול שקודקודו התחתון פוגע בקרקעית הגלריה, בסיסו הרחב מציין את קומת הרחוב ואילו קודקודו העליון מוביל את ההולכים במסלול הקניות אל תוך החנות גאלרי לאפייט.
גלריה Q206
לעניות דעתי זוהי הגלריה המרהיבה ביותר משלוש הגלריות הנמצאות בתחתית רחוב פרידריך שטראסה. הגלריה, הנמאצ מתחת למתחם הסמוך, קארטטיה 206, היא שיר הלל לסגנון ארט דקו אשר היה נהוג בברלין הנהנתנית של ראשית המאה ה- 20. מכלול של חנויות נוצצות מסודרות סביב רצפת אריחי שיש בצבעי חום, שחור ולבן ובשלל צורות גיאומטריות מרהיבות. הגלריה עצמה היא מעין חצר פנימית נמוכה, פתוחה לחלל העיר ומקורה ע"י תקרת צלעות זכויות וברזל, האופיינית לימי הארט דקו. במרכז הגלריה יש קפה מסעדה, לא ממש יקרים ומעת לעת אני נוהג לפוש שם, ללגום מרק אספרגוס טעים או בירה ולהאזין לנעימות הפסנתרן שבמקום.
גלריה Q205
הגלריה התת קרקעית הדרומית מבין השלוש. במרכזה, עמוד מרובע המתנשא לגובה ועשוי מחומר ממוחזר של מכוניות ישנות. מסביב לעמוד בתי קפה ומסעדות וכן חנויות מהודרות המציעות מוצרים ברוח מודרנית יותר.
כל אחת מן הגלריות הללו, מאפשרת עלייה באמצעות דרגנועים לרחובות הסמוכים, פרידריךשטראסה, פרנסוזיששרטאה וכיכר ז'נדרמנמארקט.
הגעה: תחנת רכבת תחתית U-FranzosisherStr..
![]() |
מבט אל פסאז' קארטטיה 206
בית העלמין היהודי, מצבת משה מנדלסון
מתחת למדשאה הרעננה ועצי הדולב המוריקים טמונים שרידיהם של אלפי יהודים שנפטרו ונקברו כאן בבית העלמין הישן והחרב של "רחוב גרוסן-המבורגר". מאז 1672 נטמנו כאן יהודים לאחר שנשללה מהם זכות הקבורה בשפנדאו, שם בחר הנסיך להקים מצודת דרכים ענקית היושבת על מפגש נהרות שפרה והאבל. גדולי האומה היהודית נטמנו כאן ובהם משה מנדלסון, פילוסוף וסופר פובליציסט ומי שנחשב לאבי תקופת הנאורות היהודית בברלין. ב- 1827 חדלו מקבורת המתים במקום וייסדו את בית העלמין בשדרות שונהאוזר – Schonhauser Alee.
ב- 1943 ערכו הנאצים פוגרום בבית העלמין, הרסוהו עד היסוד, ועקרו ממקומן כ- 3000 מצבות ובהן מצבותיהם של מנדלסון ושל אפרים וייטאל, מזכירו הפיננסי של פרידריך הגדול. במהלך הפצצות בעלות הברית, ובעיקר במהלך 1945 שימש המקום כשדה קבורה זמני להרוגי ההפצצות, וכיום טמונים כאן ללא גלעד עוד כ- 2000 איש, בעיקר לא יהודים.
מצבתו של משה מנדלסון שוקמה ושוחזרה והיא מקמת על קברו. לאורל חומת בית העלמין ניתן להבחין בשרידי מצבות שנותרו במקום ובהם מצבתו של יחיאל אשכנזי, היהודי הראשון שנטמן בבית העלמין ב- 1672.
הגעה: רכבת S-HackescherMarkt.
![]() |
אנדרטת הילדים המגורשים, רחוב
גרוסה המבורגר, ליד בית העלמין
רציף 17
רציף רכבת תמים הנמצא בתחנת הרכבת גרונוואלד. מאז 1988 משמש כמונומנט אותנטי לימי המשלוחים הנוראיים שעברו על כ- 50,000 יהודי ברלין. משני עברי המסילה הישנה מופיעים רשימות המשלוחים השונים. תאריך, מספר היהודים, מהיכן להיכן. ניתן להבחין כי המשלוח האחרון יצא באמצע אפריל 1945, כשבועיים לפני כניעתה של גרמניה הנאצית.
המתחם הוא "אנדרטת סביבה" מרגשת, הבאה לידי ביטוי לא רק במסילה ובשמות החקוקים על פניה, אלא גם בהאזנה לצפירות הרכבות שעדיין חולפות במקום (זוהי תחנה פעילה, אם כי הרציף עצמו, כבר לא), בהאזנה לשקשוק גלגלי הרכבות על הפסים, וברעידה מקור, במידה ומגיעים ביום גשום ולח.
הגעה: רכבת- S-Grunewald.
![]() |
אנדרטת רחוב לווצוב
ברחוב זה התגוררו משפחות יהודיות רבות ערב עליית הנאצים לשלטון, הילדים היהודיים למדו בבתי ספר מעורבים עם ילדים גרמנים וחייהם נראו בורגנים ויפים. בימי מלה"ע 2, ולאחר גיבוש תהליך "הפתרון הסופי לשאלת יהודי אירופה" נלקחו אלפי יהודים שחיו ברובע זה ונשלחו אל מחנות ההשמדה. במקום בו ניצב בעבר בית כנסת מקומי הוקמה האנדרטה המצמררת הזאת (1988) המנציחה את מאורעות הטרנספורטים המזעזעים. בגב האנדרטה ניצב לוח ברזל עליו חקוקות רשימות המשלוחים. בחזיתו, על הרצפה, 36 לוחות מתכת המנציחים בתי כנסת שהיו וחרבו. שיאה של האנדרטה הוא גוש גדול של בני אדם מפוסלים באבן, כפותים בכבל מתכת נוקשה המועמסים על גבי כבש אל קרון המוביל להשמדה. לדעת רבים ממטייליי זוהי המצבה המרגשת ביותר לזכר יהדות ברלין.
אל האנדרטה הגעתי באקראי לאחר שאמה של חברתי פנתה אלי בבקשה שאצלם עבורה את האנדרטה ואביא לה את הצילומים. כילדה, היא התגוררה ברחוב זה, בבית מספר 12א'. ביום גשום ואפרורי גיששתי דרכי אל המונומנט ומצאתי עצמי ניצב נרגש ודומע אל מול האנדרטה.
הגעה: – תחנת רכבת תחתית U-HanzaPlatz.
![]() |
מסלול לאורך נהר שפריי
טיול רגלי קל ונעים מוצע בזאת למטיילים בסביבת כיכר הרפובליקה ונהר השפריי (כשעה). לאחר הביקור בכיכר הרפובליקה הולכים מבנייניי הפרלמנט החדשים אל עבר בניין הקנצלרייה. חוצים כר דשא גדול הנמצא בצידו הימני של בית הקאנצלר והולכים לכיוון הנהר (לכיוון צפון). לקראת חגיגות המונדיאל 2006 הוצב כאן פסל ענק המציג זוג נעלי ספורט מתוצרת חברת "אדידס Adidas". היה זה אחד משישה פסלים העשויים חומר פלסטי מיוחד והמנציחים את הישגיה של גרמניה בתחום הטכנולוגי והתרבותי. מכאן ממשיכים אל גשר הנהר וחוצים אותו. מראה הנהר לשני צידיו נגלה וזה המקום גם לעצור ולהעיף מבט, לצפות לעבר בניין הרייכסטאג, משרדי הפרלמנט, ספריית הפרלמנט ושאר המבנים הסובבים את הנהר. ממול נראית תחנת הרכבת הגדולה ביותר של ברלין שנחנכה בקול צהלה רבה ב- 9 במאי 2006, ובהשקעה של מיליארד ורבע אירו. זה גם המקום, לטעמי, להרהר בגדולתה ובעוצמתה של העיר, בפוטנציאל העצום הטמון בה ולשאת תפילה כי פוטנציאל זה יכוון רק למטרות שלום.
לאחר חציית הגשר אפשר ללכת לכיוון מזרח. ניתן ללכת על המדרכה העליונה מעל הנהר, או לאורך הנהר על גבי טיילת מרוצפת. על הגשר הסמוך לספריית הפרלמנט אפשר לחצות דרומה וכדאי לצפות מכאן על תנועת ספינות הטיול הרבות המשייטות לאורך הנהר ובמיוחד אל מול עיקול הנהר, מתחת לגשרי הפרלמנט.
![]() |
אפשרות נוספת לטיול רגלי נינוח לאורך נהר השפריי (כשעתיים). לאחר הביקור בכיפת הרייכסטאג יוצאים משער הבית ופונים ימינה (צפונה) לעבר בתי הפרלמנט החדשים. מכאן ניתן לרדת במדרגות אל גדת הנהר, לצפות על עיקול הנהר ועל הגשר המחבר בתי הפרלמנט החדשים והספרייה. מכאן מתחיל מסלול נחמד לאורך טיילת הנהר לכיוון צפון מערב. חולפים על פני גב בניין הקנצלרייה, עוברים מתחת לגשר עתיק, והולכים עד שרואים את גבו של בניין תרבויות העולם שבפארק טירגארטן. מכאן עולים דרומה, אל הפארק הנאה ומבקרים בבניין המרהיב. לאחר מנוחה קלה ניתן להמשיך לשוטט בפינות הפארק היפות, להמשיך לכיוון מזרח, לחצות את רחוב "יצחק רבין" ולראות את האנדרטה לזכר החללים הרוסיים שנפלו בקרבות ברלין. סיום הטיול הרגלי יהיה בשער ברנדנבורג.
הקשה הוף – Hackesche Hofe
מכלול מדהים של מבנים הסוגרים על שמונה חצרות יפות. דוגמה מאלפת לסגנון הבנייה "יוגנדשטיל" (סגנון הנעורים) שפרח בראשית המאה העשרים. יוזמת הקמת המתחם בן ה- 10,000 מ"ר הייתה ע"י חבורת אנשי עסקים יהודיים צעירים, והוא תוכנן ע"י האדריכל היהודי אוגוסט אנדל – Endell, וכלל דירות מגורים נאות הסובבות את החצרות הקטנות וכן שטחי מסחר ותעשייה קטנה. במתחם היו נכסים בבעלות יהודים אשר נושלו וגורשו אל המחנות. ניתן להבחין באריחי מתכת קטנים המנציחים את שמות היהודים שחיו כאן וגורשו.
כיום משמש מתחם החצרות המרהיב כאחד ממקומות הבילוי הפופולאריים ביותר בברלין, ובסופי שבוע קשה למצוא מקומות ישיבה בבתי הקפה, המסעדות, הבארים או התיאטראות הקטנים הפועלים במקום. כמו כן נמצאים במקום גלריות אמנות וחנויות יוקרה. מומלץ לביקור ביום, ובעיקר בלילה כאשר החצרות מוארות.
![]() |
קפה אופרה – Operancafe
בחזיתו המערבית של ארמון יפיפה שוכן בית הקפה המפורסם – קפה אופרה. הבאים שעריו פוגשים בטרקלין מהודר ובו מקרר ענק עמוס עוגות צבעוניות ויצירתיות וכן אולם עשיר, קלאסי ומרהיב בו ניתן לשבת וללגום בנחת קפה מעולה, לטעום מן העוגות וליהנות מאווירה ברלינאית קלאסית ישנה. הארמון עצמו, ארמון הנסיכות – Prinzessinnpalais הוקם במחצית הראשונה של המאה ה- 18 ושימש מאוחר יותר כמעונן של שלוש בנותיו של המלך פרידריך ווילהלם ה- 3 (1786-1797). כארמון השייך לבית המלוכה ידע הבית כמה אירועים חשובים. ב- 27 בינואר 1859 נולד כאן מי שלימים יהיה הקיסר ווילהלם ה- 2, האחרון לשושלת המלכים לבית הוהנצולרן. נזקים רבים נגרמו לבניין בהפצצות בעלות הברית והוא שופץ בשלהי שנות ה- 60 של המאה ה- 20 והיה למעון אירוח רשמי של ממשלת מזרח גרמניה. ב- 31 באוגוסט נחתם כאן ההסכם בין גרמניה המערבית ומזרחית על איחוד שתי המדינות.
![]() |
מלון רדיסון סאס – Radisson Sas Hotel
בלובי של מלון הפאר "רדיסון סאס" ניצב אקוואריום ענקי המתנשא לגובה של 25 מ'. בתוכו ניתן לעלות ולרדת במעלית כחלק מביקור חווייתי במכלול ה- AquaDom, עולם של בעלי חיים וצמחים ימיים האופייניים לנהר השפריי, לים הצפוני ולאוקיינוס האטלנטי. הכניסה ל- AquaDom בתשלום ונמצאת בפינת רחוב שפנדאוור – SpandauerStrasse. חוויית הביקור בלובי המלון מדהימה! רחמיי נתונים לצוות המלון ולנערי המזוודות אשר נתקלים באלפי הסקרנים המציפים את התופעה עוצרת הנשימה הזאת.
אנדרטת "מחאת הנשים" – RozenStrass
בלב מדשאה ירוקה מוקפת מבנים ניצבת "אנדרטת מחאת הנשים". האנדרטה מסמלת עבורי את חיי היומיום בברלין 2006. חיים של עסקים ותרבות וטרדות אורבאניות אחרות לצד זיכרון.
האנדרטה מנציחה את התקוממותן והפגנתן האמיצה של נשים אריות שהיו נשואות לבעלים יהודיים. בליל ה- 27 בפברואר 1943 החליטו אנשי הס.ס. לאסוף את הגברים היהודיים שהועסקו במפעלים לייצור מלחמתי ולרכזם בבניין שהיה ממוקם ברחוב "רוזנשטראסה". במשך שלושה ימים ושלושה לילות הפגינו הנשים האריות למען שחרור בעליהן וצרו על הבניין, אחת מהן הצליחה אף להיפגש עם יוזף גבלס, שר התעמולה הנאצי ולנסות לשכנעו. ההפגנה הכתה הדים ועוררה עניין רב, ולמעשה הייתה ההפגנה האמיצה ביותר נגד המשטר הנאצי במהלך המלחמה. בסופו של דבר שיחרר גבלס את הגברים בשל הלחץ הציבורי הכבד, תוך הבטחה לאנשיו כי בעתיד הקרוב יאספם בשנית וישגר אותם ואת נשיהם למחנות. גורלם איננו ידוע. האנדרטה האדמדמה מעוטרת בתבליטים הלקוחים מן העולם היהודי של תקופת המשנה והתלמוד כגון רימון, אריה, אמפורה ועוד.
ב- 2006 הוקרן סרט קולנוע מאת הבמאית הגרמנייה מרגרטה פון טרוטה העוסק בנושא זה ונושא את שם הרחוב "רוזנשטראסה".
לא רחוק משם ניצב מלון אלכסנדר-פלאזה, על אדמה בה היה קיים בית הכנסת היהודי הראשון בברלין (מראשית המאה ה- 18).
![]() |
מגדל טרפטאו, "אליאנז" Treptowers
בפתחו הדרומי של גשר אלזן – Elsen Br., ניבט אל נהר השפריי, ניצב מגדל טרפאו, מגדל המשרדים הגבוה ביותר בברלין. המגדל המתנשא לגובה של 128 מטרים הוקם בשנים 1995 – 1998, וכיום מאכלס את חברת הביטוח הגדולה ביותר בגרמניה, Allianz. מראש המגדל (יש צורך לקבל אישור לכך ממח' יחסי ציבור של המגדל) תצפית מהממת אל עבר נתיבו המערבי של נהר השפריי, אל גשר אוברבאום ואל פארק טרפטאו. בניין המשרדים של Allianz ספון ביצירות אמנות מודרניות.
![]() |
מוזיאון פרגמון – Pergamonmuseum
טל. 030-20905566. נוסד ב- 1912 אך בנייתו נמשכה עד 1930. האדריכלים אלפרד מסל Messelולודוויג הופמן Hofman שיוו למבנה חזית ניאו קלאסית מרהיבה של מתחם מקדשים רומיים, אם כי תחומיו הפנימיים עברו שינוי בשנות ה-80 של המאה ה- 20. המוזיאון מייצג בתפיסתו שירת הלל לאימפריה הגרמנית הגדולה החדשה (הרייך השני) שנולדה באיחוד מדינות גרמניה ב- 1871. אוספיו המרהיבים והנדירים נועדו להמחיש את הזיקה בין הרייך השני לבין ימיהם הגדולים של מנהיגי העולם הקדום. במוזיאון מוצגים פריטים רבים מן העיר ההלניסטית פרגמון שמערב תורכיה (מן המאה ה- 2 לפה"ס) ובעיקר מזבח ענק המתאר את מלחמת הענקים באלים. לתמה כיצד הובאו אוצרות אלו וכיצד ניתן אישור ממשלת תורכיה למהנדס הארכיאולוג הגרמני קארל הומאן – Humann אשר חשף את הממצאים הללו בשנים 1878 – 1886. ממצאים נוספים ומדהימים הינם קטע רחוב אשורי קדום מן המאה ה- 7 לפה"ס המוביל אל שער מעוטר המוקדש לאלה אישתר. במוזיאון מוצגים פריטים רבים מן התקופות האשורית, הבבלית, ההלניסטית והרומית. כמו כן מוצג כאן באורח זמני חלק מן האוסף הממלוכי והמוסלמי.
![]() |
הקליקו כאן לסדרת צילומים ממוזיאון פרגמון בברלין
כיכר ז'נדרמנמארקט
אולי האלגנטית והיפה בכיכרות ברלין, ז'נדרמנמארקט נקראת על שם בסיס של גדוד שוטרים אשר חנה במקום במהלך המאה ה- 18, היו כאן מתקני הגדוד, האורוות, הבריקאדות והמשרדים.
באזור זה התיישבו ראשוני ההוגנוטים (פרוטסטנטים צרפתיים) אשר נמלטו מצרפת הקתולית בשלהי המאה ה- 17 ומצאו בברלין מפלט. רבים מן ההוגנוטים, שהיו אנשי רוח, אנשי יוזמה וסחר התבססו היטב בברלין ותרמו שאופן משמעותי לקדומה ולשגשוגה של עירו של האלקטור הגדול פרידריך ווילהלם. בשלהי המאה ה- 17 הוקמה במקום הכנסייה הצרפתית היפה (בצד הצפוני של הכיכר) אשר הייתה מרכז רוחני לקהילה הצרפתית וכיום משמשת כמוזיאון לתולדות ההוגנוטים.
![]() |
מסביב לכיכר פזורות מסעדות לרוב ובתי קפה אלגנטיים. ביום שמש מומלץ להתיישב תחת אחד העצים המלבלבים וללגום קפה או בירה ולהאזין להמולת הרחוב. בערבי קיץ מתקיימים ירידם ופסטיבלים שונים ברחבת הכיכר ומופעי מוסיקה פתוחים לקהל.
בצידה הדרומי של הכיכר ממוקם מלון הפאר הילטון, וממש מעבר לכביש, בפינה הדרום-מערבית של הכיכר נמצאת חנות ייחודית למוצרי שוקולד. מלבד מאות מיני פרלינים, שוקולדים ושאר ממתקים מטריפים אפשר לראות שם גם יצירות פיסוליות ענקיות כגון, כנסיית הזיכרון ההרוסה, שער ברנדבורג, בניין הרייכסטאג, האוניה טיטאניק, כולן עשויות שוקולד.
הכנסייה הגרמנית והמוזיאון
בראשית המאה ה- 18 הוקמה הכנסייה הגרמנית, מול אחותה הצרפתית. שתי הכנסיות תאומות במראן ומסמלות למרחק את כיכר ז'נדרמנמארקט היפה. לאחר שניזוקה קשות במלה"ע 2 שופצה מחדש ב- 1996 וכיום משמשת הכנסייה כמוזיאון פתוח להתפתחות השלטון הפרלמנטארי בגרמניה. המבקר יכול לטפס לאורך מסלול הליכה ספיראלי המטפס במעלה המגדל ולהתרשם מן המוצגים, הצילומים, הדגמים והמאמרים השונים אודות השלטון בגרמניה.
אולם הקונצרטים
בלב הכיכר היפה ניצב הבניין המהודר, אולם הקונצרטים. לראשונה הוקם כאן תיאטרון קומי צרפתי אשר הוחלף ע"י האדריכל שינקל – Schinkel למבנה הקלאסי המרשים ששימש כאחד התיאטראות המוהדרים בברלין של המאה ה- 19, ה- Schauspielhaus. לאחר שחרב במלחמה נבנה הבית מחדש (1967 – 1983), באופן התואם להפליא לסגנונו הקודם ומשמש כיום כאולם הקונצרטים של ברלין. כאן ניתן לצפות במופעי התזמורות וזמרים גדולים המופיעים בהיכל חדשות לבקרים.
פסל שילר
בחזית היכל הקונצרטים המפואר ניצב פסלו של פרידריך שילר, סופר, משורר ומחזאי, מגדולי היוצרים של גרמניה של שלהי המאה ה- 19, ומסביבו פסליהן של ארבע נשים המסמלות, כל אחת את ארבע מדעי הרוח הבולטים, שהיו כה אופייניים לימי שילר, הדרמה והשירה, ההיסטוריה וההגות הרוחנית.
קולטורבראווראיי – Kulturbrauerei
מתחם גדול של חנויות, פאבים, מסעדות ובארים, וכן תיאטראות שונים, הנמצא ברובע פרנצלאוור-ברג האופנתי, במזרח ברלין.
האתר נמצא במתחם אשר הוקם ב- 1853 ושימש בעבר כמבשלת שיכר גדולה – Schultheiss, אחת מעשרות מבשלות שיכר אשר פעלו בברלין. במהלך מלה"ע 2 הוסב הייצור בבנייני המתחם לתעשיית המלחמה, ואולם המבנה שרד את הפצצות בעלות הברית.
מתחם התרבות הוכשר בין השנים 1998 – 2001.
בילוי של לילה במתחם היא חוויה יוצאת דופן שכן בחצר המרכזית ניתן לחוות בפעילויות תרבות רבות ומגוונות. לצד התיאטראות המיוחדים העולים כאן כמעט מידי ערב, מופיעות גם להקות ג'אז, מחול, ובמתחם גם נמצא בית קולנוע עדכני.
לתשומת לב אוהבי כלי הנגינה והמוסיקה, בלב המתחם נמצאת חנות המוסיקה הגדולה והעשירה ביותר בברלין, Sound & Drumland
הכתובת:
Schönhauser Allee 36
טל. 030 – 44 31 51 – 52
![]() |
חזית "מבשלת התרבות" – קולטורבראווראי
טיול נעים.
הקישו כאן לכתבה אודות ברלין – עיר חומה