מעת לעת אני מוזמן להרצות על ארץ הפיורדים, הטרולים, הוויקינגים, אודות נורבגיה היפה. לקראת כל הרצאה, אני נוהג לזפזפ במצגת שלי, בוחן את הנראה ונאמר, מאזין למוסיקה ששתלתי בה, נעימתו של אדווארד גריג מתוך היצירה "פרגינט", ופעם אחר פעם מוצא עצמי מהרהר ב-ארץ עצמת הבריאה
זהו השם אותו קבעתי להרצאה, שכן נורבגיה, על שלל נופיה עוצרי הנשימה הינה, ללא כל ספק, יצירה נפלאה ובלתי גמורה של בריאת העולם
אחד האתרים בהם ניתן לחוש במלוא עצמת הבריאה, הוא נקודת התצפית המרהיבה "דלסניבה". כיפת הר המתנשאת לגובה של כ- 1500 מ' מע"פ הים, וניבטת אל הנופים הזקורים של רכסי הארץ, החובקים את גריינגר פיורד. זהו היפה והתיירותי בפיורדים בנורבגיה, ומכאן ניתן לדמיין את תנועת הקרחונים האדירה, שהתרחשה במקום, כאשר מסה קריטית של קרח ניתקה ממקומה והחלה עושה דרכה במורד הרכס, חורצת ומפלסת עמק צר ועמוק, נמסה עם מפגשה במימי הים והים מחזיר את המים וממלא את הפיורד.
כאן רעדו אמות הספים לפני מיליוני שנים. מתחת לארץ נעו פלטות טקטוניות, התנגשו זה בזה והרימו את רכסי הגרניט המרשימים. מעל פני הארץ ניתקו בעבר קרחוני ענק וחרצו בה נתיבים ועמקים, שחלקם הפכו לפיורדים שופעי מים.
גיירינגר פיורד הוא אחד מעשרות רבות של פיורדים, אשר נוצרו בנופה של נורבגיה במהלך תקופת הקרחונים האחרונה. מזה כ- 12,000 שנה נחרצים נופי הארץ בקרחונים נמסים או ניתקים אשר יצרו את פיורדים והעמקים. רובם נמצאים בצדה המערבי של הארץ, כמו גולשים את הים הצפוני, ומעניקים למקום את הכינוי הרומנטי – ארץ הפיורדים
תנועת הקרחונים היא תופעה גיאומורפולוגית מרשימה המתרחשת במקומות נוספים על פני כדור הארץ, אך כאן גם נוכל לראות את עיצוב הנוף על ידי המים. כאן נוכל לצפות בתופעות גאולוגיות מרשימות של קימוט והרמת הרים, ביערות עד המכסים את המורדות הנמוכים של ההרים, באלפי אגמים ובעשרות אלפי מפלים
נורבגיה היא ארץ גדולה וארוכה, וצורתה מזכירה את גבו של "הכלב הסקנדינבי". חופה המערבי עטור באלפי מפרצים, גדולים כקטנים, מרכז הארץ הוא הררי וקשה לעיבוד חקלאי ורק חלקה הדרום מזרחי, הגובל עם שבדיה, מצטיין במישורי אדמה פורייה
מיעוט האדמה הפורייה החל לתת את אותותיו בימי הביניים. שבטים סקנדינביים החלו להילחם ביניהם על חלקת אדמה זו או אחרת, ומצוקת הגידול החקלאי שיגרה את פרנסי השבטים הללו אל משימות בלתי חקלאיות בעליל. חלקם הפכו ליורדי ים, לשודדים ובוזזים, חלקם נעו בעקבות סקרנותם אל קצווי עולם, ואף נחשבו כמגלי ארצות ויבשות חדשות
כך, למשל, וויקינג פרוע בשם רוריק שם פעמיו מסקנדינביה מזרחה, אל הערבות של מזרח אירופה, וביסס את הנסיכות הרוסית הראשונה המוכרת לנו, את נובגורוד. שושלת רוריק שרדה בשלטון הרוסי כ- 700 שנה. הוויקינג לייף איריקסון (בנו של אריק האדום, הוויקינג פורע החוק שהוגלה וגילה את גרינלנד) גילה לראשונה את אמריקה בראשית המאה ה- 11, הקים בה מושבה קטנה אך זו לא שרדה.
אז גם החלה אירופה להתוודע אל הוויקינגים הראשונים. אלו לא חסכו בהתנפלויות, מעשי שוד וביזה, חטיפת נערות ונערים ומכירתם לעבדים, רצח והרס על כל צעד ושעל. במשך 400 שנה היו הוויקינגים אימתה המוצהרת של אירופה. על שערי הכנסיות בעת ההיא הופיע אז הפסוק "שמרנו אל מפני הפראים מן הצפון".
מצוידים בספינות קלות, המעוצבות לשיט ארוך, שולטים ברזי הים, בהלכות עופות השמים, בכיווני הרוחות ובמהלך הכוכבים ידעו הוויקינגים לנווט ולהגיע את מחוזות חפצם, ועל פי רוב לכבוש ולעתים, אף להתנחל. בהדרגה הקימו לעצמם מושבות מעבר לים כמו גם ברחבי היבשת, ומשם, קצרה הדרך להגיע לארצות פוריות, לכבוש אותן ולבסס שושלות שלטון.
באחת מכיכרות העיר ברגן ניצבת אנדרטה מרשימה המנציחה את גבורתם של יורדי הים הוויקינגים ואת תרומתם הנכבדה לתרבות העולם כולו. הוויקינגים נחשבו לסוחרים ממולחים, לבונים חרוצים ולעובדי אלילים אשר תרמו ממורשתם לסדר היום האירופאי, עד שהתנצרו בעצמם.
.הוויקינגים היו פורצי דרך ומודל לדורות רבים של סקרנים נורבגיים ושל מגלי עולמות
בשנים 1893 – 1896 ניסה החוקר והנווט הנורבגי פריטיטוף ננסן להגיע אל הקוטב
הצפוני. מצויד בספינה שנבנתה במיוחד לצורך העניין, פראם שמה, הפליג בראש צוות של 12 איש מזרחה, לאורך חופי ים הקרח הצפוני, כשהם מבקעים דרכם בין גושי הקרח הצפים. בשלב מסוים נטש ננסן את הספינה ועשה דרכו על גבי מחלקי סקי. ננסן הצליח להגיע עד כ- 400 ק"מ דרומית לנקודת הקוטב הדרומי, אך נמלח בדעתו ושב על עקביו. גילוייו הרבים במהלך היו כנר לחוקרים רבים שבאו אחריו
כ- 15 שנה מאוחר יותר השתמש אמונדסן באותה ספינה, אך הפעם מטרת גילוי של הקוטב הדרומי. באוקטובר 1911, מצוידים במזחלות וכלבים, יצאו אמונדסן וארבעת מלויו במסע לכיבוש הקוטב. מסע זה הפך במהרה לתחרות לגילויו של הקוטב בין הנורבגי לבין סקוט, חוקר וקצין בריטי. אמונדסן היע ראשון ונעץ את דגל נורבגיה בנקודת הקוטב הצפוני. לימים, יאבד את חייו במסע נוסף, והפעם אל הקוטב הצפוני, במסגרת חיפושים אחר חוקר שנעלם בו.
בביקור באי המוזיאונים באוסלו, ניתן לראות את הספינה פראם, כמו גם ספינות וויקינגיות ובעיקר, את "קון טיקי", רפסודת המפרשים אותה בנה תור היירדאל מתוך כוונה להוכיח כי מקורם של הפולינזים הוא באמריקה הדרומית, וכי באמצעות רפסודות מעץ בלזה, ותוך שימוש בזרמי האוקיינוס השקט, הצליחו להגיע לפולינזיה של היום. בשנת 1947, עם הרפסודה "קון טיקי", ולאחר מסע רצוף תלאות והרפתקאות של 101 ימים, ולאורך 8000 ק"מ, הצליחו היירדאל וצוותו להגיע לאיי פולינזיה, מה שלא בהכרח שכנע את החוקרים בדבר מוצאם של הפולינזים ורבים מהם עדיין דוגלים באסיה, כיבשת מוצאם.
ארץ גדולה נורבגיה, ומשתרעת ע"פ שטח של כ- 330,000 קמ"ר. שטח זה אינו כולל עשרות איים הנמצאים בשטחיה הטריטוריאליים של נורבגיה. רוב השטח הררי, כ- 45% ממנו מכוסה ביערות עד, והמפרצים הרבים בצדה המערבי שמשו מאז ומעולם את יורדי הים והדייגים, בה שהפך את נורבגיה למעצמת דייג עד עצם היום הזה.
כ- 5 מיליון נורבגים חיים על פני השטח העצום הזה. נתונים לנוף מדהים מוכה רוחות, לשממת יערות אין סופית, לעשרות פיורדים ולאלפי אגמים. נופים אלו כמו מספרם המועט של התושבים יצרו כאן פולקלור ייחודי אשר נועד "להאניש" את השממה, ולהעניק מימד סיפורי ואנושי למרחבים העצומים ולבדידות.
כאן בדיוק נכנסים לתמונה ה"טרולים". אלו יצורים הלקוחים מן המיתולוגיה הנורדית
והסקנדינבית, והמופיעים תדיר באין ספור אגדות עם
הטרולים הם דמויות אנושיות מעוותות, המזכירות מפלצות. יש טרולים רעים, יש
טובים, יש חכמים ויש כאלו המבקשים את נפשו של האדם. הם מופיעים ביער ובהר במערה וגם על שפת הים, ונוכחותם תעניק חווית "ביחד" וגם צורך בהתמודדות עם תלאות החיים.
הטרולים מופיעים גם באופרות וברומנסות, בסיפורים של ילדים המקפידים על צחצוח שיניהם פן יבואו "קאריוס ובאקטוס" הטרולים ויגרמו נזק לשיניים הצעירות ואפילו היינריק איבסן, גדול מחזאי נורבגיה, חיבר יצירת אגדה מרשימה בשם "פר-גינט", העוסקת בנער מתבגר היוצא למסע ופוגש גם בטרולים. מוסיקה נהדרת ליצירה זו נוספה על ידי אדווארד גריג שאת שמו כבר הזכרנו בכתבה זו.
אחת הדרכים היפות בנורבגיה היא "סולם הטרולים" – Trollstigvegen , דרך סרפנטינית החולפת על פני עמק U , וכולה אגדות וסיפורים. הנוסע במעלה הדרך חשוף לנופים נישאים, למפלים, ליערות עד ו…נשמת אפם של הטרולים המסתתרים ממש מעבר לכל סיבוב…
אם כן, נורבגיה, ארץ עצמת הבריאה מציעה למבקר שלל תצורות גיאולוגיות וגאומורפולוגיות, כאלו שיצרו נופים מרשימים. נורבגיה מציעה למבקר תרבות נורדית של אגדות עם ושל דייגים, שמקורה בוויקינגים האמיצים, נורבגיה מציעה למבקר את אחת הארצות בעלות איכות החיים הגבוהה ביותר, ובעיקר שלווה ורוגע ברקע יופי נדיר בעולמנו המשתנה.