בוסן – דרום קוריאה
* כתב וצילם – לוין גיורא
לעיר בוסן אשר בדרום המדינה, שמורה פינה חמה ומיוחדת בליבם של 50 מיליון תושבי דרום קוריאה; בין השנים 1950-1953 התחוללה מלחמה עקובה מדם בין קוריאה הצפונית לקוריאה הדרומית ובמהלך החודשים הראשונים של אותה מלחמה, טרם התערבות כוחות האו"ם והצבא האמריקאי, כבשו כוחות הצפון את מירב שטחה של קוריאה הדרומית; המקום היחיד שבו נעצרו הצפוניים ונתקלו בהתנגדות עזה הייתה העיר בוסן; למרות המצור הקשה ויחסי הכוחות שנטו בבירור לטובת הצפון לא נכנעה העיר העיקשת ומאז ועד היום משמשת בוסן כסמל ומופת לעם הדרום קוריאני כולו.
בוסן הינה עיר הנמל הגדולה והעיקרית בדרום קוריאה וחלק גדול מאד מתעשיית הפלדה המפותחת של המדינה כמו גם מיליוני מכוניות בשנה (יונדאי, קיה ועוד) מיוצא ונשלח לרחבי העולם דרך נמל זה.
הקוריאנים הם עם חרוץ וממושמע; החלטות אסטרטגיות בסדרי גודל של מיליארדי דולרים מתקבלות ומיושמות בצורה מהירה ומעוררת השתאות; לפני כחמש עשרה שנים הציבו הקוריאנים לעצמם אתגר משמעותי – להפוך את נמל בוסן לאחד משלושת הנמלים הגדולים ביותר בעולם; מאז אותה החלטה, עוברת העיר מהפיכה אדירה בסדרי גודל של מיליוני אנשים ומיליארדים רבים של דולרים;
כדי לממש את החלטתם, ניגשו תחילה הקוריאנים לייבוש חלקים גדולים של הים בקרבת היבשה כדי להכשיר מקום נוסף לבניית רציפים – הן למיליוני מכולות והן לעגינתן של מאות אניות סוחר. ייבוש קרקע והפיכתה לנמל, בסדרי גודל שכאלו הינו תהליך ארוך וממושך שהתחיל כאמור לפני כחמש עשרה שנים, נמשך בימינו, ועתיד להימשך עוד כמה וכמה שנים טובות. עלייה למגדל התצפית של בוסן ממחישה בצורה מצוינת את המצב לאשורו.
במקביל, הבינו הקוריאנים כי העיר "המקורית" שבנויה על רצועה צרה שבין רכס הרים וחוף הים, לא תוכל להכיל את הנמל העתידי, הן מבחינת משאבים אנושיים והן מבחינת שטחי קרקע זמינים ליד הנמל. אז מה עושים? מתכננים ובונים עיר נוספת וחדשה – בוסן המודרנית. אבל, כאמור לעייל, צר המקום המקורי לבנייה מסיבית למיליוני אנשים נוספים (וכמובן שהרציפים החדשים צריכים להיות ליד הנמל המקורי) ולכן איתרו הקוריאנים שטח חדש במרחק של 5-6 ק"מ מהעיר הישנה, ושם ניגשו להקמתה של העיר החדשה והמודרנית.
ובקוריאה, מהרגע שמתקבלת החלטה, הכול מתנהל ביעילות מדהימה; תחילה הכשירו קרקע באתר העיר החדשה ואז הובאו למקום מאות (!) עגורנים ועשרות אלפי פועלים אשר כאיש אחד, וכאילו על פי פקודה מלמעלה החלו לבנות ולהצמיח מאות רבי קומות, בקצב מסחרר, כשבכל אחד ואחד מהם אלפי דירות תואמות המתאימות לאכלוס מזורז של מיליוני אנשים נוספים. הבניינים כל כך דומים אחד לשני שחייבים היו לסמן כל גורד שחקים במספר משלו, כדי שלפחות בשלב הראשוני של אכלוס העיר יוכל כל תושב למצוא את הדרך חזרה לביתו ולא ילך לאיבוד, תרתי משמע, ברחבי העיר החדשה.
בצמוד כמובן לבנייה הסופר מודרנית, הוקמו לרווחת התושבים חנויות, חניונים, מרכזי קניות, מרכזי בידור ועוד אשר כולם מחוברים ביניהם בין אם במעברים עיליים ובין אם במעברים מתחת לקרקע. מהמם! על פי ספר השיאים של גינס – מרכז הקניות הגדול ביותר בעולם נמצא בבוסן – הוא אכן גדול במיוחד; בקומת הקרקע של קניון זה, קומת המזון, שוכנות זה לצד זה כ 35-40 מסעדות שבהן ניתן לאכול ממגוון המאכלים המצויים בעולמנו – אוכל קוריאני, סיני, יפני, הודי, איטלקי, צרפתי ועוד. ושלא לדבר על דוכני הקינוח הסמוכים…
הניקיון, השירות, הסדר והאירוח הינם לעילא ועילא; הקוריאנים ייצאו מגדרם כדי להשביע את תאבונו וסקרנותו של כל נוסע ותייר. של שתי סיבות עיקריות לבנייה המסובכת והכול כך יקרה – מצד אחד חוששים עדיין הדרום קוריאניים מעימות עם הצפון הקומוניסטי ובודאי זכורה לכולנו המתיחות הרבה שהייתה באפריל 2013 ולכן חלק גדול מהמעברים התת קרקעיים מוכשרים גם כמקלטים, ומצד שני קוריאה הינה מדינה קרה ביותר בחודשי החורף (נובמבר – מרץ) וחיבור כל המרכזים מקל מאד על תנועת תושבי העיר – והתיירים.
אבל זה אינו הפרק האחרון בסיפורה של בוסן המודרנית; עכשיו צריך לחבר בין העיר החדשה ובין הנמל העצום שנמצא בעיר הישנה – משימה לא פשוטה בהתחשב בתנאי השטח והמפרץ הגדול המשתרע בין שני חלקים אלו; אז מה עושים? מתכננים ובונים בזמן שיא (כשנתיים) גשר ענקי, מעל ל 7 ק"מ אורכו שיחבר בין שני חלקי העיר. הגשר הינו אחד מסימני ההיכר של בוסן המודרנית; הוא בנוי בשתי קומות, העליונה מובילה מדרום לצפון והתחתונה יותר מצפון לדרום, כשבכול קומה תנועת מכוניות ב 6 מסלולים רחבים ונוחים בהם נשלטת התנועה בצורה אוטומטית על ידי חיישנים ממרכז בקרה אי שם בתחילת הגשר; מפאת התנועה הסואנת לא ניתן ללכת רגלית על הגשר אבל גם כך, בנסיעה איטית והצצה לשני צידי המפרץ ניתן להבין ולהתרשם מהמבצע האדיר של הקמת הגשר – בזמן כל כך קצר.
מה הם מוקדי התיירות העיקריים בעיר? הזכרתי לעיל את מגדל התצפית המרשים שנראה מכל מקום בעיר העתיקה; מעלית שקטה ומהירה תיקח אותנו למרומי אותו "מגדל בוסן" כשהנוף האורבאני הנשקף מלמעלה – מדהים ומקסים כאחד; העיר "הישנה" על שלל סמטאותיה ובתיה הציורים כמו גם הנמל העצום מתגלים בכל הדרם; מומלץ מאד לטייל ברחובות השוקקים על שלל החנויות המעוצבות והמותגים הזוהרים (סמסונג,LG, יונדאי ורבים וטובים נוספים)– חלק מהחנויות פתוחות עד חצות הלילה. בסמטאות הצרות המובילות מהחנויות, עשרות מסעדות טעימות ונעימות המגישות ממיטב מאכלי העולם עד השעות הקטנות של הלילה ובמחירים שווים לכל נפש.
שוק הדגים ופירות הים (Jagalchi) שהינו בחלקו מקורה וברובו תחת כיפת השמיים, נמצא בסמוך לנמל הדייגים והנו מהגדולים בעולם; שלל הדגים, השרצים ופרות הים הנוספים המוצגים בו לראווה ולמכירה הינו מהמם! נקי, מסודר ללא "קריאות מסורתיות" של רוכלים ותגרנים, השוק הנו חוויה ויזואלית וגסטרונומית כאחד. מאות דוכנים, אלפי סוגי דגים שאין לנו כל סיכוי לזהותם, צלופחים, עשרות סוגי סרטנים ורכיכות, בשר כרישים, לווייתנים ועוד – אין סוף למגוון וליופי. בחלקו המקורה של השוק תוכלו לעלות לקומה השישית של הבניין ולאכול ארוחה טעימה להפליא הבנויה רובה ככולה על מוצרי השוק שלמטה; ולא זאת אלא אף תוכלו לטגן ולבשל בעצמכם חלק מהמוצרים הטעימים בעזרת פלטת בישול שממוקמת "BUILT IN" בתוך השולחן.
מרכז העיר החדשה "שווה" ביקור וסיור רגלי בפני עצמו; ההליכה בין רבי הקומות האדירים, המשרדים המעוצבים למשעי, בתי הקפה המקסימים והמסעדות המטופחות – מבני הזכוכית, החנויות ואפילו הקיוסקים הקטנים היא חווייתית בצורה יוצאת דופן. הרחובות נקיים בצורה מעוררת הערצה, התנועה מתנהלת לסדרה ברוגע ובשקט ובעיר לא נשמע ולא צפצוף אחד; לעתים נדמה כי אנחנו נמצאים בכפר קטן ולא בעיר של כמה מיליוני תושבים. ואל תוותרו על הקניונים ה-ע-צ-ו-מ-י-ם! וזאת כבר חוויה מסוג אחר לגמרי…..
לא ניתן לפסוח על ביקור מרגש בבית הקברות המיוחד של חללי האו"ם ממלחמת קוריאה. כאות הערכה ותודה לכוחות האו"ם שנחלצו לעזרת המדינה בתחילת שנות ה 50 של המאה הקודמת (זאת הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה שהאו"ם שלח כוח צבאי להילחם) הקדישו הקוריאנים שטח מיוחד למעל ל 2,000 חללי האו"ם שנפלו בקרבות; השטח נחלק לבית הקברות עצמו, בו מוקדשת כל פינה למדינה מסוימת ובנוסף מוזיאון קטן ומעניין הסוקר את אותה מלחמה איומה בה נפלו משני צידי הגבול למעלה מ 6 מיליון קרבנות; בנוסף ניתן לראות במקום סרט תיעודי של כ 10 דקות המתמצת את תולדותיה של אותה מלחמה. המקום כולו מטופל ומטופח כמיטב המסורת הקוריאנית – עם גן מקסים, עצים גזומים ומעוצבים למשעי, דגלי המדינות השונות ולוחות זיכרון שונים. כבוד !
הקוריאנים הם אנשי חזון המממשים את רעיונותיהם הלכה למעשה. הם הבטיחו שבוסן תהיה אחת מהערים החשובות בעולם – אז (כנראה) שזה מה שיהיה; ביחד עם זאת, לא איבדה עיר ענקית זו את חינה ויופייה וקצב הבנייה והתיעוש במקום לא גורע כלל מההתרשמות החיובית והמרשימה של העיר. להפך.