רוסיה
המדינה בעלת השטח הגדול ביותר בעולם, 17 מיליון קמ"ר, ועם אוכלוסייה בת 150 מיליון תושבים, לכל הדעות מעצמה.
לרוסיה עבר ייחודי המדגיש את התגבשות הנסיכויות העתיקות בשטחה. מאז ימי נובגורוד הקדומה, שהתגבשה לממלכת רוס של קייב, דרך נסיכות גדולה וחזקה כמו מוסקבה, אשר ראשיה הצליחו לגבש את הנסיכויות לכלל ממלכה גדלה והולכת.
רוסיה שולטת על משאבים רבים כגון עץ, נפט וגז, דייג ועוד.
עברה המטלטל נותר חקוק בהתנהלותה עד היום. מאימפריה גדולה בימי הצאר פטר הראשון, דרך יקתרינה הגדולה, ועד לצארות שוקעת הנתונה למלחמות פנימיות, הפגנות ומחאות ומהפכות רבות. מלחמות העולם כמו גם ימי השלטון הקומוניסטי המודרני עכבו מעט את התפתחותה הליברלית, אך פניה לראשות העולם.
ברוסיה שפע של ארמונות, קתדראלות, אחוזות פאר, לצד כפרים נידחים בהם הזמן עמד מלכת. הסיור העיקרי שלנו ייקח אותנו בעיקר אל ערים כמו מוסקבה וסנט פטרבורג, כמו גם אל עיירות "טבעת הזהב", בהן מתנוססים עדיין מונומנטים רבים מימי חלדה של רוסיה.
מוסקבה (הקישו על הצילום לסיור באתרי העיר)
עיר הבירה של רוסיה, בעלת שטח של כ- 2000 קמ"ר אוכלוסייה בת 11 מיליון תושבים.
העיר "נולדה" ב- 1147 כאשר נסיך סוזדייל, יורו דולגורוקי (נסיכות מצפון) זיהה בה פוטנציאל תחבורתי ומסחרי, בהיותה שוכנת לגדות נהר מוסקבה, והקים בה מצודת עץ צנועה. משלב זה לא חדלה העיר מלהתפתח. עם תום כיבושי המונגולים ולאורך ימי הנסיכים האמיצים כגון איוון הראשון, דימיטרי דונסקוי ואיוון השלישי הפכה הנסיכות מוסקבה לשליטה על שאר נסיכויות רוסיה, ולמבססת ממלכת רוסיה.
הקרמלין (מצודה), שהתפתח על גבעת נמוכה על גדות ה"מוסקבה", גבעת בורוביצקי, היה למרכזה מאז ועד היום. מסביבו נותרו טבעות של רובעים, שכונות מגורים ומרכזי תרבות שונים.
בימי הצאר פטר הראשון ננטשה בכורתה לטובת סנט פטרבורג החדשה, אך במאה ה- 19 הייתה למרכז סחר משמעותי וגדול, ומשכה אליה מאות אלפי מהגרים רוסיים, בעיקר מן הכפרים. בכורתה שבה אליה ב- 1918, כאשר לנין קבע בה את בירתו ומאז היא עיר הבירה של רוסיה.
בימי ברה"מ הייתה מוסקבה במה גועשת ומטלטלת לאירועים דרמטיים ביותר, בהם ימי סטאלין והבאים אחריו. המערכה על מוסקבה במלה"ע 2 הייתה מכרעת לגורלה כמו גם לגורל אירופה כולה.
כיום העיר עוברת מתיחת פנים משמעותית ביותר. לצד שכונות ורובעים אפרוריים ומשעממים לכאורה בפרבריה, הולכת תכניתו של ראש העיר הנוכחי וקורמת עור וגידים. מרכז העיר עובר שיפוץ ניכר, מדרחובים רבים נוספים, ומרכזי התרבות בה משגשגים.
סנט פטרבורג (הקישו על הצילום לסיור באתרי העיר)
בירת הצארים לשעבר, בשטח של כ- 1400 קמ"ר, ועם כ- 6 מיליון תושבים. עצם הולדתה במפנה הגדול שעבר על הצאר הצעיר פטר הראשון (הגדול). ב- 1701 הקים את מצודת העיר על אי קטן בלב נהר הנייבה. ראה הצאר כי טוב, והחליט על הקמת עיר חדשה שתהא כולה על טהרת הסגנון והאופי המערב אירופאי. חלון רוסי למערב. במהרה הייתה לעיר ואם, מקושטת בשלל ארמונות וקתדרלות, שתעלות רבות חוצות אותה כמו גם כ- 400 גשרים מפוסלים.
סנט פטרבורג הייתה למעוז הצארים אך גם למרכז האינטריגות הפוליטיות, האהבות האסורות, עיר קוסמופוליטית המושכת אליה אמנות, אמנים והוגי דעות וסופרים, אך גם מהפכנים. כאן נולדה מהפכת אוקטובר 1917, ומכאן גם הגיע המפנה הגדול.
בימי מלה"ע 2 עמדה העיר (שנקראה אז לנינגרד) במצור כבד לאורך 900 יום, במהלכו מתו כשליש מתושביה וכשליש מבתיה חרבו.
כיום העיר שבה להיות גולת הכותרת של הביקור ברוסיה, על שלל מוזיאוניה, הפארקים הנאים שבה ומורשת הצארים.
סרגייב פוסאד
עיר הנמצאת כ- 100 ק"מ מצפון למוסקבה, והמונה כ- 100,000 תושבים. עוד בימי הביניים התקיים כאן מנזר עתיק אותו הקים נזיר בשם זה סרגיי. כבעל סגולות יצא שמו ברחבי האזור ואנשים החלו לעלות לרגל אליו. הוא הקים במקום את המנזר הגדול "לאורת השילוש הקדוש".
במנזר, המהווה את המתחם הבלעדי לביקורים במקום נמצאים כמה ממבני הקודש החשובים בתייר ברוסיה ובהם כנסיית ה"שילוש הקדוש" בה קבורות עצמותיו של סרגיי הקדוש.
במרכז הכיכר ניצבת קתדרלת העלייה השמימה ובחזיתה קברו של אחד הצארים הרוסיים בוריס גודונוב.
מעבר למגדל פעמונים נאה מן המאה ה- 18, משתרע ארמון הצארים בו נהגו לשהות בעת ביקוריהם, המשמש כיום כמכון תיאולוגי. – מסביב למתחם עשרות חנויות וכן מסעדות.
יישוביי "טבעת הזהב"
קבוצה בת 8 ערים ועיירות המסתרים לאורך נהר הוולגה. בערים אלו התבססו הנסיכויות הרוסיות החשובות, וביקר בהן מאפשר הצצה לאורח החיים, לאמונות השונות, לאינטרסים והמאבקים בין הנסיכים השונים וכן לסגנונות הבנייה העתיקים שבהמשך ישפיעו על בניית כנסיות רוסיות. במסלולנו נבקר בשתיים: וולאדימיר וסוזדייל.